Papir je najboljši material za ustvarjanje

 

Današnji otroci s pridom uporabljajo najrazličnejšo sodobno tehnologijo in vzgojiteljice v vrtcu opažamo, da znajo že otroci pri štirih letih povsem samostojno uporabljati računalnik in računalniško tablico. Res je, da ne znajo brati, a kar se tiče navigiranja po menijih, uporabe aplikacij in igranja igric ter gledanja zabavnih vsebin, so povsem samostojni. Tako se pogosto sprašujemo, kaj otroci dejansko delajo doma – preživijo cele popoldneve pred ekranom? Kakor koli, to je nekaj, kar se tiče staršev in njihovih odločitev, torej nimamo vpliva. Smo se pa odločile, da v vrtcu ne bo tako – in zato kot glavni material za vse aktivnosti uporabljamo papir.
Zakaj papir?


Papir je naraven material, uporaben na množico najrazličnejših načinov. Res je, da se prideluje iz celuloze oziroma iz dreves, zato pazimo, da novega papirja uporabimo čim manj – zastavljamo si predvsem projekte, kjer lahko ponovno uporabimo papir, ki je že odslužil svojemu prvotnemu namenu. In otroci pri tem uživajo!
Za kaj vse uporabljamo papir?
Spomladi so otroci prinesli v vrtec veliko starega časopisnega papirja, iz katerega smo izdelovali kurente – potiskan papir, natrgan na kosce, ki jih nekoliko naviješ na svinčniku, so videti kot  resice ovčje kože. Ko smo imeli nekaj več odpadnih revij, ki so bile precej pisane, smo otroke učili umetnosti origamija – papir smo zlagali v žabice, ptice, cvetlice, srajčke, zvezde in še marsikaj. Pogosto stare revije, časopise in prospekte naših trgovskih podjetij uporabljamo za izdelavo kolažev – tu so možnosti povsem neomejene. Projekt, ki je bil otrokom najbolj všeč, pa je bil izdelava objektov iz škatel lepenke ter praznih rolic kuhinjskih brisač in toaletnega papirja – tudi to je papir, ki ga velja ponovno uporabiti. Ena skupina otrok je tako iz škatel zgradila veliko pravljično hišico, druga je naredila viteško obzidje, moja skupina pa je uporabila zgolj prazne rolice, iz katerih smo  naredili ogromno, kar dva metra in pol visoko raketo. Papir je torej resnično material, ki ni uporaben zgolj v novi obliki. Rišemo lahko tudi na že uporabljenega, iz njega izdelujemo drobne in večje lutke, avtomobile in stavbe …
Papir je treba spoštovati!


Ker v našem vrtcu otroke učimo, da je papir dragocen, zato je vedno potrebna ponovna uporaba in nato reciklaža, smo v to smer popeljali naše celotno delovanje. Tako tudi v naših pisarnah nič  več ne uporabljajo papirja nepremišljeno. Pri podjetju, ki nam dostavlja pisarniški material smo se tudi pozanimali, ali je na voljo bolj ekološko neoporečen papir, in sedaj uporabljamo tega. Tiskanje dopisov in druge dokumentacije pa je kljub temu, da sedaj uporabljamo eko papir, še dodatno omejeno. Če se le da, uporabimo za komunikacijo sodobna, elektronska sredstva – če znajo računalnike in tablice uporabljati štiriletniki, potem ni prav nobenega izgovora, da jih ne bi s pridom koristili tudi odrasli. Še posebej takrat, kadar lahko s tem pripomoremo k zmanjševanju vpliva človeka na okolje in tako prav tem otrokom, ki jih učimo, kako dragocen je papir, dejansko pomagamo zagotoviti  svetlejšo bodočnost.
Kaj pa vi? Znate uporabljati papir, ki velja za odpadnega? Preden za risanje in ustvarjanje naročite novega, premislite o tem, ali je to potrebno – pobrskajte po spletu in našli boste obilo zamisli.