Kaj morate vedeti, preden se odločite za led žarnice?

led-5

Led žarnice so izjemno varčne, zato se zdi zamenjava klasičnih žarnic ali sijalk z njimi odlična izbira. Na tak način naj bi porabili manj energije in tako prihranili, svetloba pa naj bi bila boljša – led svetila naj bi namreč dajala več svetlobe. Vendar pa menjava ni vedno povsem enostavna, še zlasti, če želite led žarnice vstaviti v svetila, ki so bila načrtovana za klasične oziroma je bil vaš dom načrtovan brez misli na led tehnologijo.

Razlika, ki jo prinesejo led žarnice
Načeloma drži, da nudijo led žarnice več svetlobe. V prostorih, ki se vam zdijo trenutno nekoliko premalo osvetljeni oziroma temačni, lahko z zamenjavo torej hitro dosežete, da bodo bolj svetli. Vprašanje je seveda, če si tega želite. Ponekod je prav nežna svetloba, ki deluje mehko, ne pa ostro, zaželena. Če imate zvečer v dnevni sobi radi “pritajeno” svetlobo, boste atmosfero porušili, če namestite led žarnice. Razen seveda, če imate svetila, ki omogočajo nastavitev svetlobe in lahko to regulirate. Če imate svetila, ki so omogočala nastavitev stopnje za običajne žarnice ali sijalke, pa seveda ni nujno, da bodo ta primerna tudi za led žarnice. Lahko se pripeti, da regulacija pri njih ne bo dobro delovala – morda bodo led žarnice celo rahlo brnele ter oddajale neenakomerno svetlobo.
Kaj pa, če želite več svetlobe? Klasične svetilke, oblikovane za klasične žarnice in sijalke vedno vsebujejo podatek o tem, kolikšno moč imajo le-te lahko. Običajno gre za to, da klasične žarnice oddajajo veliko toplote in bi se svetilo lahko zaradi nje pregrelo ter poškodovalo, celo do nevarnosti lahko pride. Za led žarnice pa velja, da oddajajo zgolj minimalno količino toplote, torej jih lahko namestite tudi v svetila, iz katerih sicer niste mogli dobiti močne svetlobe.
Nekaj spremembe bo tudi pri tem, kolikšen volumen prostora bodo osvetljevale led žarnice. Klasične žarnice in varčne sijalke osvetljujejo prostor na vse strani. Led svetila oziroma led žarnice pa so oblikovane tako, da se svetloba usmerja. Diode svetijo bolj kot ne navzdol in kot svetlobe, ki jo oddaja takšna žarnica, je precej ožji.

Podrobnosti na http://www.ledorders.com/
Vam bodo led žarnice res služile 10 ali 20 let?
Led žarnice, ki se privijejo v svetila in so po obliki podobne klasičnim, so najbolj praktične. V njih niso zgolj diode, temveč tudi poseben sistem, ki omogoča tovrstno uporabo. Za razliko od teh pa “prave” led žarnice tega sistema nimajo in jih tako ne moremo namestiti v običajne svetilke. Zakaj je to pomembno? Led žarnice, ki se privijejo v klasična svetila, imajo precej krajšo življenjsko dobo od “pravih”. Če ste torej na spletu prebrali, da lahko led svetila delujejo tudi več kot sto tisoč ur, to za vaše led žarnice na navoj torej ne velja. S sistemom za prilagoditev oziroma adaptacijo se življenjska doba namreč zelo skrajša. Takšna žarnica bo delovala le nekaj let – običajno ne več kot pet (če imate srečo).
Če želite dolgo življenjsko dobo, je torej potrebno zamenjati svetila, ne le vstaviti led žarnice na navoj. Kadar gre za načrtovanje novogradnje, torej poskrbite, da se že od začetka načrtuje led razsvetljava.