Diamant na unikatnih poročnih prstanih

Diamant je trdna oblika elementa ogljika, katerega atomi so razporejeni v kristalno strukturo imenovano diamantna kubična kocka in je najbolj uporabljen pri unikatnih poročnih prstanih. Pri sobni temperaturi in tlaku je druga trdna oblika ogljika, znana kot grafit, kemično stabilna oblika, vendar se diamant skoraj nikoli ne pretvori v njej. Diamant ima najvišjo trdoto in toplotno prevodnost vseh naravnih materialov. Lastnosti, ki se uporabljajo v večjih industrijskih aplikacijah, kot so orodja za rezanje in poliranje. Diamant ima zaradi svoje trdote visoko sprejetost med poročnimi prstani. Vsaka zaročenka se rada pohvali s diamantom ,ki ji krasi unikatni poročni prstan. Ker je razporeditev atomov v diamantu zelo tog, jo lahko malo kontaminira nekaj vrst nečistoč (dve izjema sta bor in dušik). Majhno število okvar ali nečistoč (približno en na milijon mrežnih atomov) barvno modro (bora), rumena (dušik), rjava (napake), zelena (izpostavljenost sevanju), vijolična, roza, oranžna ali rdeča. Diamant ima tudi relativno visoko optično disperzijo (sposobnost razpršitve svetlobe različnih barv). Kadar gledamo v unikatni poročni prstan lahko zasledimo paleto, ki jo vidimo samo v mavrici zaradi odbijanja svetlobe.

Starost diamantov

Večina naravnih diamantov naj bi imela starost med 1 in 3,5 milijarde let. Večina je nastala na globinah med 150 in 250 kilometri (93 in 155 milj) v Zemljinem plašču, čeprav so nekateri prihajali iz globine 800 kilometrov (500 milj). Pod visokim pritiskom in temperaturo so tekočine, ki vsebujejo ogljik, raztopile minerale in jih nadomestile z diamanti. V zadnjem času (pred desetimi in več sto milijoni let) so jih na površje prenesli v vulkanskih izbruhih in odložili v magmatske kamnine, imenovane kimberliti in lamproiti. Vsaka bodoča nevesta se ne zaveda kako zgodovinsko in globalno je pomembna ideologija, ki je skrita odzadaj za unikatnimi poročnimi prstanimi. Sintetični diamanti se lahko gojijo iz ogljika visoke čistosti pri visokih tlakih in temperaturah ali iz plina ogljikovodikov s kemičnim nanašanjem s paro (CVD). Imitacije diamantov lahko izdelamo tudi iz materialov, kot je kubični cirkonij in silicijev karbid. Naravni, sintetični in imitacijski diamanti se najpogosteje razlikujejo po optičnih tehnikah ali meritvah toplotne prevodnosti. Danes imamo veliko različic sintetičnih diamantov, ki so nadomestili

Resultado de imagem para wedding rings

Kemijska stabilnost prstanov

Pri sobni temperaturi diamanti ne reagirajo s kemičnimi reagenti, vključno z močnimi kislinami in bazami. Površino diamanta lahko oksidiramo le pri temperaturah nad 850 ° C (1560 ° F) v zraku. Diamantni prah z ustrezno velikostjo zrn (okrog 50 mikronov) se požari s plamenom, ki se po vžigu vžge. Zato lahko pripravimo pirotehnične sestavke na osnovi sintetičnega diamantnega prahu. Nastale iskre so običajne rdeče-oranžne barve primerljive z ogljem, vendar kažejo zelo linearno trajektorijo, ki se pojasni z visoko gostoto. Diamant reagira tudi s plinom fluora nad približno 700 ° C (1,292 ° F). Zaradi teh značilnosti se diamant uporablja za unikatne poročne prstane, pa tudi zaradinjihove trdote, katero pa bomo omenili v naslednjem paragrafu.

Trdota unikatnih prstanov

Diamant  je najbolj znana naravna snov na Vickersovi lestvici in Mohsovi lestvici. Diamantova velika trdota v primerjavi z drugimi materiali je znana že od antike in je vir njenega imena.

Trdota diamanta je odvisna od njene čistosti, kristalne popolnosti in orientacije: trdota je višja za brezhibne, čiste kristale, usmerjene v smer <111> (vzdolž najdaljše diagonale kubične diamantne rešetke).  Čeprav je mogoče nekaj diamantov opraskati z drugimi materiali, kot je borov nitrid, lahko najtežje diamante opraskajo samo drugi diamanti in nano-kristalni diamantni agregati. Unikatni poročni prstani in s tem tudi zaročni prstani so narejeni tako, da se diamanti med seboj ne opraskajo, če so v primeru uporabe na obeh prstanih pravilno oddaljeni. Ker ga lahko opraskajo samo drugi diamanti, zelo dobro ohranja svoj lesk. Za razliko od mnogih drugih draguljev, je zaradi svoje odpornosti na praskanje zelo primeren za vsakodnevno nošenje, kar lahko prispeva k priljubljenosti kot najprimernejši dragulj v poročnih ali unikatnih poročnih prstanih, ki jih pogosto nosimo vsak dan.

Najtežji naravni diamanti večinoma izvirajo iz polj Copeton in Bingara, ki se nahajata na območju Nove Anglije v Novem Južnem Walesu v Avstraliji. Ti diamanti so na splošno majhni, popolni za pol-profitne oktaedre in se uporabljajo za poliranje drugih diamantov. Njihova trdota je povezana s kristalno rastno obliko, ki je enostopenjska rast kristalov. Večina drugih diamantov kaže več dokazov o več stopnjah rasti, ki proizvajajo napake v kristalni rešetki, ki vplivajo na njihovo trdoto. Za izdelavo diamantov, ki so trši od diamantov se uporabljajo merilci trdote.

Če bi radi prebrali kaj več obiščite spletno stran:

www.zlatarna-breznik.si