Kako zmanjšati emisije hrupa pri hidravličnih priključkih

Opozoriti je treba, da v mnogih industrializiranih državah obstajajo pravila in predpisi, ki omejujejo raven hrupa v zvezi z hidravličnimi priključki v tovarnah in na delovnem mestu. Redne aktivnosti na industrijskih območjih s hidravličnimi priključki in posledično visoka emisija hrupa hidravličnih komponent pomeni, da upravljavca stroja opozarja, da naredi nekaj, kar bi zmanjšalo hrup stroja na delovnem območju. Če želite to narediti, morate vedeti, “kaj točno je vzrok za hrup?”

Resultado de imagem para hydraulic pipes and tubes

Trije glavni vzroki hrupa:

hrup tekočine

-hrup strukture

-zračni hrup

Prevladujoči vzrok hrupa v hidravličnih priključkih je črpalka. Hidravlična črpalka proizvaja hrup v tekočini in hrup v konstrukciji ter oddaja hrup, ki ga povzroča zrak. Vsi hidravlični priključki imajo določeno število črpalnih komor, ki delujejo v neprekinjenem ciklu, kot je odpiranje dotoka tekočine. Neprekinjen proces vodi do ustreznega zaporedja tlačnih pulzacij, ki povzročajo hrup, ki ga povzroča tekočina. Posledica tega je, da komponente, ki se nahajajo v smeri toka, vibrirajo. Strukturni hrup nastaja zaradi vznemirljivih vibracij v kateri koli komponenti. Prenos vibracij tekočine in strukture na bližnjo zračno maso povzroči zračni hrup.

Kako zmanjšati hrup zaradi tekočine?

Medtem ko je glavni vzrok hrupa, ki ga povzročajo tekočine, pulziranje tlaka, ga je mogoče zmanjšati s pomočjo hidravlične črpalke, čeprav problema ni mogoče v celoti odpraviti. Pri velikih hidravličnih sistemih ali pri hrupu občutljivih emisijah se lahko emisija hrupa, ki se prenaša preko tekočine, zmanjša z namestitvijo dušilca ​​zvoka. Najbolj preprosta oblika dušilca ​​je refleksijski dušilec zvoka. Ta se pogosto uporablja v hidravličnih sistemih in zmanjšuje zvočne valove z indukcijo drugega zvočnega vala enake amplitude in frekvence pri 180 stopinjskem faznem kotu.. S hidravličnim priključkom, ki ga uporabimo kadar menjujemo črpalke ali odpravlajmo hrup bo naše delo enostavnejše.

Kako zmanjšati hrup, ki ga povzroča struktura?

Strukturni hrup povzroča vibracijska masa pogonske enote (to vključuje hidravlično črpalko in njen glavni pogon ter hidravlični priključek). To se lahko zmanjša z odpravo zvočnih mostov med agregatom in ventilom ter pogonskim in rezervoarjem. Ta se običajno doseže z uporabo fleksibilnih povezav, kot so gumijasti montažni bloki in gibke cevi. V nekaterih primerih je potrebno uvesti dodatno maso, katere sila zmanjšuje prenos vibracij na premostitvenih točkah.

Kako zmanjšati zračni hrup?

Sila sevanja hrupa objekta je sorazmerna s površino. Ta sila je obratno sorazmerna z njeno maso. Za zmanjšanje hrupa, ki ga povzroča zrak, lahko zmanjšate površino objekta ali povečate njegovo maso. Na primer, izdelajte hidravlični rezervoar z debelejšo ploščo. Velikost zračnega hrupa, ki nastane neposredno iz hidravlične črpalke, se lahko zmanjša z namestitvijo črpalke v rezervoar. Če hrup hidravličnega sistema ostane zunaj zahtevane ravni tudi po preizkušanju vseh zgoraj navedenih ukrepov za zmanjšanje hrupa, je treba razmisliti o zaprtju ali dodatnem pregledu.

hidravlicni-prikljucki-flex-cevi

 Skladiščenje hidravlične tekočine v priključkih

Drugi vzrok hrupa v hidravličnih sistemih je skladiščenje in naknadno sproščanje energije v hidravlični tekočini. Hidravlična tekočina ni popolnoma toga. Ko je tekočina stisnjena, se doseže shranjevanje energije. Če pa ta kompresija ni pravilno nadzorovana, se shranjena energija nemudoma razprši. Ta nenadna sprostitev energije zelo hitro premika tekočino, kar ustvarja hrup. Pri rokovanju s hidravličnim sistemom je potrebno nadzorovati shranjevanje energije v hidravlični tekočini.

Več info na: www.hidra.si