3D slikanje zob in učinkovitost

Računalniška tomografija s stožčastim žarkom je radiografska slikovna metoda, ki omogoča natančno, tridimenzionalno (3D) slikanje struktur trdega tkiva. 3D slikanje zob je najpomembnejše med medicinskimi diagnostičnimi načini slikanja, ki so se pojavili komaj pred nekaj leti. Ta slikovni način je sposoben zagotoviti pod-milimetrsko ločljivost (2 vrstični par / mm) slik višje diagnostične kakovosti, s krajšimi časi skeniranja (~ 60 s). Doza izpostavljenosti sevanja 3D slikanja zob je 10-krat manjša kot pri konvencionalnih slikanjih rentgena z maksilofacialno izpostavljenostjo, slednji ima tudi manjšo dimenzijsko natančnost (le približno 2% povečanje).

Vedno večja razpoložljivost te tehnologije sedaj omogoča zobozdravniku in drugemu kliničnem osebju, slikovni način, ki je sposoben zagotoviti 3D slikanje zob ter njihovo predstavitev maksilofacialnih struktur z minimalnim popačenjem in zmanjšano nevarnostjo sevanja.

Tehnična osnova

Tehnika 3D slikanja zob je sestavljena iz uporabe okroglega ali pravokotnega stožčastega rentgenskega žarka z enim 360-stopinjskim skeniranjem, kjer se vir rentgenskih žarkov in povratni niz detektorja istočasno premikata okoli bolnikove glave, ki se stabilizira z nosilcem. Posamezne projekcijske slike, znane kot »osnove«, se pridobivajo v določenih intervalih, ki so podobne lateralnim cefalometričnim radiografskim slikam. Serijo takšnih osnovnih projekcijskih slik imenujemo projekcijski podatki, na katerih se uporabljajo programi programske opreme, ki vsebujejo sofisticirane algoritme za generiranje 3D volumetričnih podatkovnih nizov, ki se lahko uporabijo za zagotavljanje primarnih rekonstrukcijskih slik v vseh treh pravokotnih ravninah (aksialno, sagitalno in koronalno).

Resultado de imagem para tooth 3d scanning machine

Prednosti 3D slikanja zob

Temeljna razlika med 3D slikanjem zob in rentgenom je ta, da 3D slikanje uporablja stožčast snop in detektor površine in da zajame celoten volumen slike v eni rotaciji, kjer gibanje bolnika ni potrebno. Po drugi strani pa spiralni rentgen uporablja ozko kolimiran, fanovski rentgenski žarek in linearno skupino detektorjev. V tem primeru je potrebno pacienta neprekinjeno premikati vzdolž portala, medtem ko se žarek vrti okoli pacienta. V večini zobozdravstvenih ordinacij konvencionalni rentgen ni bil široko uporabljen zaradi visokega odmerka sevanja, stroškov postopka in nepoznavanja zobozdravnika pri interpretaciji rezultatov. Uporaba 3D slikanja lahko izniči te pomisleke in omogoči boljšo diagnozo in varnost pacientov. V primerjavi s rentgenom ima 3D slikanje zob visoko natančnost in občutljivost in lahko zajame maksilo in mandibulo v eni rotaciji izvora rentgenskih žarkov. Vsekakor se je z leti razvijala tudi tehnologija in znanstveniki s področja zobozdravstva želijo doseči ničelno sevanje in škodljivost za odkrivanje bolezni zob in dlesni.

Ali so rentgenski žarki varni?

Radiografi uporabljajo sevanje, ki ga je treba čim bolj zmanjšati. Niz digitalnih zobnih rentgenskih žarkov oddajal okoli 5 mikrosiverte (µSv) sevanja, za primerjavo, let od New Yorka do Los Angelesa bo oddajal 40 µSv. Povprečna količina sevanja, ki se ji oseba v ZDA izpostavi v enem letu iz naravnih virov, kot so zemlja, zrak, hrana in voda, znaša 6.200 µSv. Čeprav zobni radiografi oddajajo zelo malo radiacije, še vedno sprejemamo vse previdnostne ukrepe z uporabo svinčenih predpasnikov za blokiranje odvečnih sevanj, z uporabo radiografskih strojev, ki so posebej zasnovani za zmanjšanje razpršenosti in opravljanje rentgenskih slik tam, ki so nujno potrebne za vzdrževanje vašega ustnega zdravja.

Več zanimivih informacij na https://rtgstudio.si/