Ugotovitve študije o pisarniških stolih

Izvedli smo pet študij o pisarniških stolih zmerne kakovosti, ki nudijo podporo pri uporabi intervencij za izboljšanje mišično-skeletne bolečine ali neugodja pri delavcih, ki sedijo dalj časa. Visoka stopnja klinične heterogenosti, pomeni, da ni mogoče potegniti bolj specifičnih zaključkov. Zaradi velikega števila mišično-skeletnih težav med pisarniškimi delavci se pogosto priporočajo spremembe njihovih pisarniških stolov. Pomanjkanje dokazov, ki vključujejo pisarniške delavce (samo 1 študija), je zato zaskrbljujoče glede na naložbe v ergonomske pisarniške stole korporacij in podjetij. Prav tako ni dovolj dokazov za oceno vpliva pisarniškega stola na otroke in mladostnike pri preprečevanju ali zmanjševanju mišično-skeletnih simptomov. Potrebna je nadaljnja raziskava te populacije z rastočim časom na tipkovnici in z naraščajočim trendom mišično-skeletnih simptomov med mladim.

Kakšne so ugotovitve raziskav?

Ugotovitve tega pregleda kažejo na dosleden trend podpore vlogi intervencije na pisarniškem stolu za zmanjšanje resnosti, intenzivnosti in pogostnosti mišično-skeletne bolečin med delavci, ki morajo sedeti daljše obdobje. Ker pa so študije poročale o različnih delih telesa, ni mogoče natančneje določiti, katere vrste mišično-skeletne bolečine imajo največ koristi. Najpogostejši parameter, uveden v intervenciji stolov, je bil nastavljiva višina sedeža in hrbta. Elektromiografske (EMG) študije so poročale, da lahko pisarniški stol, ki je nastavljiv po višini in ima nastavljiv naslon za hrbet in naslonjala za roke, zmanjša mišično aktivnost vratu, ramen in hrbta ter zmanjša pritisk medvretenčnih ploščic. Zato obstaja nekaj podpore, da je prilagodljivost stola lahko neposredno povezana z delovanjem mišično-skeletnega sistema. Druga najpogostejša značilnost, o kateri so poročali kot o intervenciji v stolu je bila, da so se sodelujoči udeležili usposabljanja za uporabo svojega stola (kako se ustrezno prilagoditi). To je intuitivno in zdaj je koristno imeti študije, ki to podpirajo kot bistveno značilnost ergonomskih intervencij.

Druge značilnosti intervencij so se razlikovale, kot je ukrivljena plošča v primerjavi s ploskimi sedeži – dve študiji sta primerjali te z nekaterimi predlogi, da je lahko ukrivljena plošča bolje zmanjšala bolečine v zgornjem delu telesa, medtem ko je ravno sedenje lahko boljše za bolečine v spodnjem telesu. Avtorji trdijo, da ukrivljena, 2-delna sedalna plošča podpira položaj nagibanja naprej, tako da omogoča večjo odprtost stegna in trupa. Te ugotovitve je treba potrditi v nadaljnjih študijah. Sedeži na sedlu so prav tako imeli različne učinke na udobje hrbta in spodnjega dela telesa – to pa zahteva ponovno natančno preiskavo, preden se lahko dajo priporočila. Če potegnemo črto so pisarniški stoli nenazadnje pripomogli k individualni izboljšavi posameznika na delovnem mestu. Seveda kot že opisuje zgoraj omenjen paragraf se stoli med seboj razlikujejo, tako kot se razlikujemo tudi ljudje, zato je izbira primernega stola na našo postavo ključnega pomena.

Resultado de imagem para office chairs

Metode raziskave

Poizvedeni so bili Pubmed, Cinahl, Pedro, ProQuest, SCOPUS in PhysioFocus. V vseh podatkovnih bazah so bili uporabljeni ergonomski posegi: pisarniški stol, mišično-skeletni simptomi , ergonomija, sedeče delo. Vključeni so bili členi, če so raziskali vpliv sprememb stolov kot intervencije; udeleženci so bili v pretežno sedečih poklicih. Tveganje pristranskosti je bilo ocenjeno z orodjem, ki temelji na priročniku Cochrane. Vsakemu od sodelujočih so bila jasno predstavljena pravila in analiza njihovih podatkov je bila natančna in precizna. Sodelujoči so bili obveščeni o pristranskosti in predvsem jasno jim je bil predstavljen fenomen o vplivu osebe, ki jih je vpraševala/analizirala na njihove odgovore.

Merila vključenosti raziskave

Členi so se šteli za upravičene, če izpolnjujejo vsa naslednja merila za vključitev:

  • Študije, ki predpostavljajo, da pisarniški stoli vplivajo na biomehaniko;
  • Študije z otroki ali odraslimi v pretežno sedečih poklicih;
  • Vsako preizkušanje s pred- in post testi, vključno z nadzorovanim, naključnim ali enim samim predmetom;
  • Merilo izida je vključevalo nevrotično-kostno udobje. Primeri teh izidov vključujejo (vendar niso omejeni na) znake in simptome bolečine in neugodja, ki jih je mogoče pripisati biomehaniki spremembam nevro-mišično-skeletnih sistemov, za razliko od bolečine zaradi alternativne patologije, kot je sistemska bolezen sklepov.
  • Ni bilo omejitev datuma in samo angleški članki so bili vključeni zaradi pomanjkanja dostopa do prevajalskih storitev.
  • Članki s polnim besedilom so bili pridobljeni za tiste študije, za katere se je zdelo, da izpolnjujejo merila za vključitev in izključitev in za tiste, v katerih je bilo v naslovu predstavljenih zadostnih informacij, povzetek in ključne besede za določitev upravičenosti.