Obleke za družice

obleka-poročnaKaj bi bila poroka brez družic? Družice so bistven del vsake poroke. Nevesta brez družic je kot slika brez barve. Družice jo popestrijo vso poroko. Seveda pa ne glede na število je zelo pomembna obleka za družice. Velja pravilo, da bi naj bile obleke za družice iste za vsa dekleta. Namreč na vseh porokah je zelo pomembna poročno skladanje. Obleka za družice naj bi bila nekoliko manj privlačna in veličastna kot od neveste. Obleke za družice naj bi bile po večini v kontrastu z nevesto. Torej če ima nevesta dolgo obleko, bi naj družice imel kratko, če ima nevesta zelo dramatično obleko, naj bi bila obleka za družice zelo preprosti in monotona.

Družice so pomembne članice poroke. Po navadi so družice zelo mlade ženske, ki so hkrati dobre prijateljice ali morda celo sestre ali sestrične neveste. Družice v Zahodni kulturi izbere nevesta sama. Govorice pravijo naj bi nevesta izbirala družice po lepoti, tako da naj bi bile družice nekoliko manj privlačne kot nevesta, da jo ne bi zasenčile. Družice so prisotne na celotni poroki in sodelujejo tudi pri pripravi stvari za poroko.

Drugo pravilo družic je da naj bi bile neporočene. Torej družice morejo biti samske in imajo posebna imena. Ne glede na število družic bi naj bila ena glavna. Torej vsaka nevesta izbere svojo najboljšo prijateljico, ki ji je hkrati glavna družica. Če je družica poročena dobi ime zrela družica in če ni poročena je njeno ime mlajša družica. Veliko nevest si rado izbere družice, ki so premlade, da bi se poročile tako, da ne rabijo skrbeti da bi kdo na njih gledal v kakšni drugačni luči. Tako kot ima nevesta svoje zaveznike jih ima tudi moški. Ta dobi svojega prijatelja, ki je imenovan najboljši moški. Ta tradicija izvira predvsem iz Amerike.

Po navadi nevesto spremljajo  več kot ena družica. V modernih časih je nevesta sama tista, ki odloči koliko družic želi imeti na poroki. Prav tako je nevesta tudi tista , ki odloči kakšne obleke bodo te družice imele. Zgodovinsko gledano je družice izbrala nevestina mama ali družina. Vse je bilo organizirano tako, da se je modra kri poročila z modro krvjo. Torej v starih časih ni bila pomembna toliko obleka za družice ampak je veliko bolj bil pomemben status družine in koliko denarja imajo. Večje je bilo število družic, bolj je družina veljala za premožno. Danes število družic nima več toliko vzporednic z denarjem. Zelo pomembne so tudi družine. V starih časih so bile družine nekoliko večje tako ni bilo problema izbrati veliko družic. Prav tako se danes nekoliko bolj obremenjujemo s tem kako stilsko zgleda imeti večje število družic. Zato je vsaka nevesta pozorna tudi na simetrično ali asimetrično število družic. Danes neveste dajejo veliko težnjo in preference na obleke za družice.

Več info na: www.porocna-agencija.si, www.porocna-trgovina.si