Japonke kot obutev starih Egipčanov

Japonke so vrsta odprte obutve, neke vrste poletni sandali. Običajno se nosijo priložnostno, v toplih obdobjih leta. Japonke so sestavljene iz ravnega podplata, ohlapno ob vznožju poteka Y-oblikovan gumijast trak, ki poteka med prvim in drugim prstom na nogi in okoli obeh straneh stopala. Ti lahko potekajo tudi preko stopala z enim trakom čez vrh stopala. Ime “flip-flop” je nastal zaradi zvoka, ki ga ustvarjajo stopala z obutimi natikači pri hoji, medtem ko se dotaknemo tal.

Ta slog obutve so nosili ljudje različnih kultur po vsem svetu, nosili so jih že stari Egipčani, v letu 1.500 pred našim štetjem. Modernejše japonke prihajajo iz Japonske, ki so postale priljubljene po 2. sv. Vojni. Takrat so jih pripeljali v ZDA vojaki, ki so se vračali domov. Postala so popularna obutev v poletnih mesecih v letih 1960, 1990 in 2000. Nekatere vrste so celo našle svojo pot v bolj formalnih preoblekah, kljub kritikam.

Izraz flip-flop je bil uporabljen v ameriški in britanski angleščini, saj je leta 1950 bil uporabljen za tangice in ne za japonke. Lahko so jih kupili tako, da so si naredili obris stopala na papir, nato pa so obris odnesli izdelovalcu na trg, kjer so naredili blagovno menjavo. V Novi Zelandiji se imenujejo jandals (kratica za “japonske sandale”), slops v Južni Afriki in tsinelas v Filipini (v nekaterih Visayan krajih kot “smagul”, iz besede pretihotapi).

Po vsem svetu so japonkam dajali številna duga imena. V Indiji in Pakistanu so japonke splošno znane kot Hawai chappal (हवाई चप्पल), ki se dobesedno prevaja kot “zračni sandali. Japonci so uporabljali podobno zasnovane, tradicionalne slamnate sandale znane kot zori. Po vsem svetu so znani po številnih drugih imenih: DEP Tong ali DEP XO ngón v Vietnamu, chinelos v Braziliji, dacas v Somaliji, sayonares (σαγιονάρες) v Grčiji, Schlapfen v Avstriji, copate na Havajih, tsinelas na Filipinih, infradito v Italiji, djapanki (джапанки) v Bolgariji, in vietnamki v Rusiji in Ukrajini.

Zgodovina japonk
Par japonk iz usnjenega jermena izhaja iz novega kraljestva Egipta (1550-1307 pred našim štetjem)

Prstne japonke so nosili že tisoče let o čem pričajo njihove slike v starodavnih egipčanskih fresk iz leta 4000 pred našim štetjem. Par sandalov, ki je bil na voljo v Evropi, je bil narejen iz listov papirusa, in je star približno 1500 let. Te zgodnje različice natikač so bile narejene iz različnih materialov. Ancient Egyptian sandali so narejeni iz papirusa in palmovih listov. Masai iz Afrike so jih izdelovali iz živalske kože. V Indiji so bili izdelani iz lesa. Na Kitajskem in Japonskem so uporabljali riž in slamo. Listi iz rastline so bili uporabljeni, za vrvico pri sandalih v Južni Ameriki.
Stari Grki in Rimljani so nosili več različic japonk. V grških japonkah, se je trak nosil med prvim in drugim prstom, medtem ko so rimske japonke imele trak med drugim in tretjim prstom. Ti se razlikujejo od japonk, ki so jih Mezopotamci nosili s trakom med tretjim in četrtim prstom. V Indiji so sandali bili običajno, brez trakov, ampak so imeli majhen gumb med prvim in drugim prstom. Znani so kot Padukas. Večina sodobnih japonk je poceni, stanejo lahko tudi le 5$ ali manj v nekaterih delih sveta.