Poceni kontaktne leče?

Cenejše kontaktne leče bodo vsekakor slabše kvalitete in bodo po krajšem času nehale delovati. Kadar izbirate leče, pa posegajte po boljši kvaliteti leč. Izberite sebi primerne leče, ki ne bodo dražile ali poškodovale vašega očesa. Nepravilna izbira leč lahko resno poškoduje vaše oko, zato ob tem bodite še posebej previdni. Na tržišči vam ponujajo zelo poceni leče, ki pa so lahko zelo nevarne za uporabo. Nikakor ne kupujte leč, ki nimajo certifikata za prodajo ali na različnih sejmih. Te leče bodo res najcenejše, vendar pa niso zdravstveno potrjene in nam lahko povzročijo resne težave.

Na spletu boste našli leče različnih proizvajalcev. Pozanimajte se ali imajo certifikat za prodajo in ali so res zdravstveno potrjene in preverjene. Preden pa boste posegali po kontaktnih lečah pa je pomembno vedeti kakšno dioptrijo boste potrebovali. Preverite svojo dioptrijo pri okulistu ali v različnih optikah, kjer imajo možnosti za izmerite vašega vida. Zahtevajte recept oz. kopijo vašega recepta, da boste lažje izbrali primerne leče za vas. Kadar boste kupovali leče preko spleta, boste morali priložiti recept vaše dioptrije, da bodo vedeli katere leče naj vam pošljejo. Dioptrija je pomembna in vsako oko je drugačno od drugega. Nepravilna dioptrija lahko še bolj poslabša vid in poškoduje vaše oko. Leč je ogromno in se med seboj razlikujejo, po trajanju, sestavi in življenjski dobi.

Poznamo:

–          dnevne leče

–          mesečne leče

–          letne leče

–          barvne kontaktne leče

–          barvne leče

–          dekorativne leče

–          mehke leče

–          trde leče

Dnevne leče

so vsekakor najbolj varne leče, saj jih dnevno menjujemo in se s tem izognemo morebitnim okužbam in vnetju očesa. So vsekakor najdražje leče, saj jih dnevno menjujemo in posledično veliko več denarja. So zelo enostavne za uporabo in so primerne za občutljive in suhe oči. Vsekakor pa zraven kontaktnih leč vedno spada pravilna uporaba in nega. Nega bo odvisna od izbire samih kontaktnih leč. Sem spadajo razne tekočine in pripomočki za vlaženje in nego očesa. Kontaktne leče pa niso primerne za vsakega posameznika, zato se pred uporabo leč posvetujte z zdravnikom ali okulistom.

Mesečne leče:

že samo ime nam pove, da so to leče ki imajo življenjsko dobo mesec dni. Po mesecu jih morajo zamenjati z novimi kontaktnimi lečami. Te leče so samo za dnevno uporabo in z njimi ne smemo v vodo ali spati. Mesečne leče so najbolj priljubljene med lečami in jih nosi večina ljudi. So zelo enostavne za uporabi in dokaj cenovno ugodne. Dobavljive so na spletu ali v prosti prodaji. Med seboj pa se razlikujejo po kvaliteti. Izmerite boljše kvalitete kontaktni leč in se izognite morebitnim težavam in boleznim očesa.

Letne leče:

so kontaktne leče, ki so potrebne zamenjave šele po letu ali več. Te kontaktne leče zahtevajo največ nege in pravilno shranjevanje. Ob nepravilni negi lahko hitro privede do okužbe očesa. Nekatere letne leče lahko uporabljamo tudi čez no brez da bi si jih odstranili iz očesa. So primerne tudi za športnike in voznike. So v osnovi nekoliko dražje, vendar pa jih lahko uporabljamo več kot leto dni.

Vid je eden od najpomembnejših čutil v našem življenju, ki nam olajša vsakodnevne situacije. Tisti, ki pa imajo slabši vid pa bodo vsekakor posegali po pripomočkih, ki izboljšajo vid. Ti pripomočki pa so odvisni od izbire vsakega posameznika. Nekateri prisegajo na očala, nekateri pa samo na kontaktne leče. Kontaktne leče so leče, ki nam zbistrijo vid in nam pomagajo če v osnovi vidimo slabše. Leče pa vsekakor niso primerne za vsakega posameznika, zato se pred uporabo kontaktih leč posvetujete z zdravnikom ali specialistom. Na tržišču pa ponujajo najrazličnejše leče, ki pa se med seboj razlikujejo po kvaliteti in sami življenjski dobi.