Pomen športne prehrane

Športna prehrana je vitalnega pomena za športnika

sportna-prehrana-proteini-vitaminiLjudje, ki sodelujejo v različnih tekmovanjih morajo ohraniti optimalno športno prehrano, ki jim omogoča, da ohranijo energijsko vrednost telesa med samo aktivnostjo. Športni navdušenci morajo ohranjati zadostno raven energije, ki povečuje učinkovitost presnove. Če športnik ne je in pije zadostno, se lahko kot posledica pojavi utrujenost ali nezmožnost opravljanja nadaljnjih aktivnosti.

Pomembno je, da ljudje, ki sodelujejo v športu pogosto jedo majhne obroke ter spijejo večjo količino vode, ki ohranja raven hidracije ter poskrbi, da ima telo zadostno količino energije. Idelani načrt za prehrano športnikov je manjši obrok pred in po športni aktivnosti ter uživanje vitaminov in mineralov, kot prehranskih dodatkov, med aktivnostjo.

Športna prehrana pred športno aktivnostjo bi moral biti sestavljen iz hrane, ki ima približno 70% ogljikovih hidratov, ti pa ohranjajo visoko raven energije in preprečujejo utrujenost športnika ter hujše posledice, kot je zamegljen vid ali vrtoglavica. Ogljikovi hidrati še vzdržujejo raven sladkorja v krvi in preprečujejo, da bi prišlo težav pri delovanju mišic. Živila, kot so testenine, sir, solata in kruh so idealna hrana pred aktivnostjo. Nikoli pa ne smemo pozabiti na količino vode, ki se jo zaužije, priporočljivi so tudi naravni sadni sokovi ali smoothie-ji. Prav tako je zelo pomemben vnos tekoćine med aktivnostjo.

Ogljikovi hidrati so ključnega pomena za športno prehrano in so prav tako pomembni kot beljakovine, ki predstavljajo 45% telesne mase človeka. In s povečanjem vnosa ogljikovih hidratov dobimo več energije, kar pomeni, da tudi telo bolj učinkovito izrablja beljakovine. Te pa dobimo v živilih, kot so jajca, ribe, perutnina in meso nasploj ter stročnice in žitarice.

S pitjem veliko tekočine se bo vsak dan mišična masa povečevala. Ko govorimo o športni prehrani je pomembno, da tekočino vnesemo 2 uri pred, med in po športni aktivnosti ter tudi med obroki. Vitamin B recimo izboljša presnovo in delovanje mišic ter poveča energijsko vrednost. Največ ga najdemo v žitaricah, arašidovem maslu, lososu, jetrih, svinjini, pšenični kalčkih, zeleni listnati zelenjavi, mlečnih izdelkih ter stročnicah.

Vitamin C optimizira zmogljivost športnika, živila bogata z vitaminom C pa so kalčki, sveže sadje in sadni sokovi.

Kalcij je bistvenega pomena za športno prehrano, saj prekomerna vadba povzroča stres in pritisk v kosteh. Če imamo nizko vsebnost kalcija, moramo jesti živila kot so sir, jogurt, tofu, brokoli, losos, ohrovt in pomarančni sok.

Anemija je pogost pojav med športniki pri kateri veliko vlogo igra železo. To je v športni prehrani zelo pomembno, saj železo pomaga povečati količino krvi in pretok med telesno aktivnostjo. Železa pa največ dobimo z uživanjem kruha, testenin, rdečega mesa, jetrc in špinače.

Priporočljivo je, da športniki zaužijejo od 200 do 400 kalorij ogljikovih hidratov po športni aktivnosti in potem spet nekaj ur kasneje. Le tako boste s športno prehrano dosegli zastavljene cilje in vzdrževali energijsko vrednost v telesu na najvišji možni ravni. Tako ne boste med in po aktivnosti utrujeni in nezmožni opravil zaradi nizke energijske vrednosti.