So poceni tonerji lahko kvalitetni?

poceni-tonerjiIdeja poceni tonerjev, ki bi obenem zagotavljali kakovosten tisk, se zdi skorajda predobra, da bi bila lahko resnična. Ste naleteli na ugodno ponudbo, a vas skrbi, da tonerji ne bodo zadovoljivo opravljali svoje naloge? Preden se odločite za nakup, si morate zastaviti nekaj vprašanj, obenem pa morate tudi razumeti, zakaj je sploh mogoče, da se na tržišču pojavljajo (izjemno) poceni tonerji.
Več info na birostore.com in economic.si.

 

 


Zahteve povprečnega uporabnika

original-tonerjiDejstvo je, da večina ljudi niti ne potrebuje vrhunske kvalitete tiska, zato se pri nakupu tonerjev oziroma kartuš, če si lastijo brizgalni tiskalnik, osredotočajo predvsem na ceno. S tem ni pravzaprav nič narobe, saj v večini primerov kvaliteta tiska ne igra bistvene vloge. Če denimo tiskalnik uporabljate predvsem za tiskanje študijske literature ali si radi občasno natisnete zanimiv članek, morda kuharski recept ali kaj podobnega, vas verjetno ne skrbi pretirano, kako estetski bo končni izdelek, saj vas zanima predvsem vsebina natisnjenega. Povprečni uporabnik tako ne želi zapraviti ogromnih zneskov za možnost tiskanja doma, ki je zagotovo zelo praktična, a kljub temu pričakuje določen nivo kvalitete, kar pomeni, da bo natisnjeno besedilo normalno berljivo, da črke ne bodo razmazane ipd. Drugače je seveda ob posebnih priložnostih, na primer ob tiskanju diplomskega dela … Vendar pa se v tovrstnih primerih ljudje po pomoč raje obrnejo k profesionalnim ponudnikom visokokakovostnega tiskanja, ki običajno vključuje tudi vezavo. Naprave, ki omogočajo resnično vrhunski nivo tiskanja, so seveda precej drage, s tem pa nedosegljive povprečnemu potrošniku. Ob posebnih priložnostih se je tako najbolje odpraviti k strokovnjakom za področje tiskanja, kar pa še ne pomeni, da tudi lastna tiskalna naprava ni izjemno priročna, le da se morate že ob samem nakupu zavedati, kaj lahko od nje pričakujete.

Poceni tonerji običajno niso originalni tonerji

nadomestni-tonerjiPodobno kot ob samem nakupu laserskega tiskalnika za domačo uporabo morate tudi pri nakupu tonerjev razmisliti, kakšne so vaše dejanske potrebe. Tudi poceni tonerji lahko namreč v večini primerov povsem zadovoljivo opravijo svojo nalogo. Še posebej poceni tonerji so tisti, ki jih ni izdelalo uveljavljeno podjetje, ampak gre za generično različico. Govorimo o t. i. kompatibilnih tonerjih, ki so lahko zelo kvalitetni, saj tudi pri originalnih tonerjih velikokrat, podobno kot pri drugih izdelkih, preplačate samo blagovno znamko. V času od prvih pojavitev kompatibilnih tonerjev se je drastično izboljšala tudi njihova kvaliteta, zato izbira tovrstnih izdelkov ni več »kupovanje mačka v žaklju«. Druga oblika zelo poceni tonerjev pa so t. i. obnovljeni tonerji. Pri teh morate paziti, ali niso bili morda samo na novo napolnjeni s prahom, ki se uporablja pri laserskih tiskalnikov. Precej bolje bo namreč, če izberete takšne tonerje, pri katerih so bile obnovljene tudi določene komponente, ki se lahko pri tiskanju obrabijo oziroma poškodujete. Tako tonerji ne bodo le poceni, ampak tudi precej bolj kvalitetni, kot bi bili sicer. Tudi neoriginalni tonerji lahko zelo solidno opravljajo svojo nalogo – v večini primerov niti ne boste opazili razlike med njimi in originalnimi tonerji, pogosto pa se ne razlikujejo niti v številu strani, ki jih lahko natisnejo. Poceni tonerji tako nikakor niso a priori povezani s slabšo kvaliteto, seveda pa je marsikaj odvisno tudi od ponudnika.