Vodnik: Kako si sam naredim spletno stran?

Ta odsek vam bo predstavil prve korake pri izdelavi spletne strani, vključno z izbiro ustrezne platforme in domene ter pripravo za nadaljnje delo.

Izbira ustrezne platforme

Ko se lotite izdelave spletne strani, je pomembno, da izberete ustrezno platformo, ki vam bo omogočila enostavno upravljanje in oblikovanje. Obstajajo različne platforme, kot so WordPress, Wix in Squarespace, ki so priljubljene med začetniki in ponujajo različne funkcionalnosti ter možnosti prilagajanja.

Več navodil najdete na Multimedija.net

Izbira domene

Za spletno stran je pomembno, da ima prepoznavno domeno, ki ustreza vaši blagovni znamki ali tematiki. Pri izbiri domene upoštevajte, da je enostavna za zapomnitev in vključuje relevantne ključne besede. Prav tako se prepričajte, da je domena na voljo in registrirajte domeno pri zanesljivem ponudniku.

Ko si sami izdelate spletno stran, imate popolno kreativno svobodo in nadzor nad izgledom ter vsebino. Poleg tega lahko prihranite denar, saj vam ni treba najeti strokovnjaka. Vendar pa je pomembno, da se pripravite in se naučite osnovnih korakov ter uporabite ustrezne vire, kot so spletni tečaji, priročniki in forumi.

Za uspešno izdelavo spletne strani si vzemite čas za načrtovanje in raziskovanje ter se osredotočite na izdelavo odlične uporabniške izkušnje. Nato sledite postopkom in smernicam ter ustvarite spletno stran, ki bo privlačna, uporabnikom prijazna in učinkovita pri doseganju vaših ciljev.

Kako si sam naredim spletno stran?

Prvi koraki so ključni pri izdelavi spletne strani, zato se prepričajte, da jih opravite temeljito. V naslednjih odsekih bomo podrobneje raziskali osnove HTML-a, oblikovanje privlačnega izgleda, ustvarjanje vsebine, optimizacijo za iskalnike in še veliko več.

Kako se naučiti osnov HTML-a?

V tem odseku boste izvedeli osnovne koncepte HTML-a, ki vam bodo omogočili oblikovanje in strukturiranje vaše spletne strani. HTML je kratica za Hypertext Markup Language in je osnovni gradnik spletnih strani. S pomočjo HTML-a lahko ustvarite različne elemente, kot so naslovi, odstavki, slike, povezave in še veliko več. Je ključno orodje pri izdelavi spletne strani in znanje o osnovah HTML-a je nepogrešljivo za vsakega začetnika.

Spoznajte osnovne koncepte HTML-a, da boste lahko ustvarili in oblikovali svojo spletno stran.

Začnimo s prvim korakom – strukturo HTML dokumenta. Vsaka spletna stran zahteva osnovno strukturo, ki jo določate z uporabo HTML oznak. Pomembne oznake, ki jih morate poznati, so:

 1. Oznaka <!DOCTYPE html> – določa vrsto dokumenta in je vedno na začetku HTML datoteke.
 2. Oznaka <html> – označuje začetek in konec HTML dokumenta.
 3. Oznaka <head> – vsebuje meta podatke o spletni strani, kot so naslov strani, avtor, povezave do drugih datotek itd.
 4. Oznaka <body> – vsebuje vidno vsebino vaše spletne strani, kot so naslovi, odstavki, slike itd.

Kako ustvariti naslov?

Naslov je pomemben del vsakega dokumenta, saj bralcu pove, o čem bo govoril. Naslov se ustvari z uporabo oznak <h1> do <h6>, pri čemer je <h1> največji naslov in <h6> najmanjši naslov. Na primer:

<h1>To je največji naslov</h1>

<h2>To je nekoliko manjši naslov</h2>

<h3>To je še manjši naslov</h3>

Kako ustvariti odstavek?

Odstavki se ustvarijo z uporabo oznake <p>. S to oznako lahko ločite besedilo na spletu in zagotovite preglednost in berljivost. Na primer:

<p>To je primer odstavka na spletni strani.</p>

Zdaj, ko ste se naučili osnov HTML-a, lahko začnete ustvarjati svojo spletno stran. Če želite, se lahko poglobite v različne druge oznake in koncepte HTML-a, kot so slike, povezave, tabele, sezname in še veliko več. HTML za začetnike je zanimiv in koristen vodnik za vsakogar, ki se želi naučiti izdelave spletnih strani.

HTML oznaka Pomen
<!DOCTYPE html> Določa vrsto dokumenta
<html> Označuje začetek in konec HTML dokumenta
<head> Vsebuje meta podatke o spletni strani
<body> Vsebuje vidno vsebino strani
<h1> – <h6> Ustvarja naslove
<p> Ustvarja odstavke

Lahko pa uporabite WordPress, navodila najdete tukaj.

Kako oblikovati privlačen izgled spletne strani?

Oblikovanje spletne strani je ključnega pomena za privabljanje uporabnikov in zagotavljanje dobre uporabniške izkušnje. Z ustrezno izbiro dizajna, barvne sheme in postavitve elementov lahko ustvarite spletno stran, ki bo vizualno privlačna in učinkovita pri doseganju vaših ciljev.

Izbira dizajna

Pri izbiri dizajna spletne strani je pomembno upoštevati ciljno občinstvo in vrsto vsebine, ki jo želite predstaviti. Lahko se odločite za minimalističen dizajn z jasnimi linijami in prostorom ali pa za bogato ilustrirane elemente, ki bodo pritegnili pozornost obiskovalcev. Pomembno je, da se dizajn prilagodi vaši blagovni znamki in predstavlja njeno identiteto.

Barvna shema

Izbira barvne sheme je ključnega pomena pri oblikovanju spletne strani. Barve lahko vplivajo na razpoloženje in dojemanje informacij. Pomembno je izbrati harmonične barve, ki se ujemajo z vašo blagovno znamko in izboljšujejo berljivost vsebine. Preveč pestra ali pretirano svetla shema lahko odvrne obiskovalce in jim oteži branje vsebine.

Organizacija in postavitev

Organizacija elementov na spletni strani je pomembna za uporabnost in enostavnost navigacije. Elementi, kot so naslovi, podnaslovi, besedilo in slike, naj bodo organizirani na strateških mestih, ki olajšajo branje in razumevanje vsebine. Pomembno je tudi paziti na vizualno uravnoteženost, tako da so elementi enakomerno razporejeni po strani.

izdelava spletne strani

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko oblikujete privlačen izgled spletne strani, ki bo pritegnil obiskovalce, ohranil njihovo zanimanje in pozitivno vplival na vašo glavno ciljno publiko.

Kako ustvariti privlačno in informativno vsebino?

Ena najpomembnejših sestavin uspešne spletne strani je kakovostna vsebina. Privlačna in informativna vsebina je ključna za zadržanje obiskovalcev na vaši strani in spodbujanje interakcije ter konverzij. Tukaj je nekaj smernic, ki vam bodo pomagale ustvariti vsebino, ki bo izstopala:

 1. Razumejte svojo ciljno publiko: Preden začnete pisati, si vzemite čas in temeljito spoznajte svojo ciljno publiko. Kdo so vaši obiskovalci? Kakšne informacije iščejo? Kako želite komunicirati z njimi? Razumevanje svoje ciljne publike vam bo pomagalo ustvariti vsebino, ki je prilagojena njihovim potrebam in pričakovanjem.
 2. Načrtujte svojo vsebino: Preden začnete pisati, si postavite jasne cilje za svojo vsebino. Kaj želite doseči s svojim besedilom? Kako želite, da se vaši obiskovalci odzivajo? Načrtovanje vam bo pomagalo ohraniti fokus in strukturo vsebine ter zagotovilo, da bo vaše sporočilo jasno predstavljeno.
 3. Bodite koristni in informativni: Izogibajte se površnim besedilom in se osredotočite na zagotavljanje koristnih in informativnih informacij. Ponudite konkretne nasvete, vodnike in rešitve, ki bodo pomagali vašim obiskovalcem. Prav tako uporabite ustrezne primere in razlage, da še bolj približate vaše sporočilo vaši ciljni publiki.
 4. Uporabite privlačno besedilo: Da bi pritegnili obiskovalce, mora biti vaše besedilo privlačno in enostavno berljivo. Upoštevajte jasno strukturo s kratkimi odstavki, podnaslovi in relevantnimi naslovi. Prav tako se izogibajte prekomerni uporabi tehničnih izrazov in se raje osredotočite na preprosta in razumljiva izrazoslovja.
 5. Vključite vizualno vsebino: Vizualna vsebina, kot so slike, grafike in videoposnetki, lahko pomaga obogatiti vašo vsebino in jo narediti bolj privlačno. Vključite relevantne vizualne elemente, ki podpirajo in dopolnjujejo vašo besedilno vsebino. Pomislite tudi na uporabo infografik in drugih vizualnih prikazov podatkov, ki bodo pomagali vašim obiskovalcem lažje razumeti informacije.

Bodite zanimivi, avtentični in edinstveni v svojem pisanju. Povejte zgodbe, ki se povezujejo z vašo ciljno publiko in jih spodbujajo k ukrepanju.

Z ustvarjanjem privlačne in informativne vsebine boste ustvarili stran, ki bo pritegnila obiskovalce in izpolnila njihove potrebe. Ne pozabite redno posodabljati svoje vsebine, da ostanete relevantni in zagotovite svežino vaše strani.

Kako optimizirati svojo spletno stran za iskalnike?

V tem odseku bomo pregledali ključne ukrepe za optimizacijo spletne strani, kar bo pripomoglo k večji vidljivosti in dosegu.

Optimizacija spletne strani je ključna za doseganje boljših rezultatov v iskalnikih. S pravilno optimizacijo boste izboljšali rangiranje vaše spletne strani na iskalnih rezultatih, kar bo povečalo promet, število obiskovalcev ter posledično tudi potencialne stranke ali bralce.

Ena izmed najpomembnejših praks za optimizacijo spletne strani je izbira pravih ključnih besed. Ključne besede so izrazi, ki jih uporabniki vpišejo v iskalnik, ko iščejo določeno vsebino. S pravilno izbiro in vključitvijo teh ključnih besed na vaši spletni strani, boste pomagali iskalnikom razumeti, o čem govori vaša stran in jo uvrstiti višje na iskalnih rezultatih.

Ključne besede za optimizacijo spletne strani

Pri izbiri ključnih besed je pomembno upoštevati tri glavne faktorje:

 1. Relevantnost: Ključne besede morajo biti povezane z vašo vsebino in predstavljati temeljno izrazje v vaši panogi.
 2. Vrednost: Izberite ključne besede, za katere obstaja dovolj iskanj in potencialnega prometa.
 3. Konkurenčnost: Prilagodite izbiro ključnih besed, da se ujemajo s konkurenčnostjo vaše spletne strani in ciljno občinstvo.

Poleg izbire ključnih besed je pomembno, da optimizirate tudi naslednje elemente spletne strani:

 • Meta opisi: Vsaki strani dodelite unikaten in privlačen meta opis, ki ga bodo iskalniki prikazovali na iskalnih rezultatih. Meta opis naj vsebuje ključno besedo, pomembno za konkretno stran.
 • URL naslovi: Poskrbite, da bodo URL naslovi vaših strani kratki, opisni in vključujejo ključne besede.
 • Optimizacija vsebine: Vključite ključne besede v naslove, podnaslove ter v posamezne odstavke besedila, vendar bodite previdni in upoštevajte naravno berljivost ter fluidnost vaše vsebine.
 • Hitrost nalaganja: Poskrbite, da bo vaša spletna stran hitro nalagala, saj hitrost nalaganja vpliva na uporabniško izkušnjo in SEO rezultate.

“Optimizacija spletne strani je pomemben proces, ki zahteva čas, natančnost ter redno spremljanje in prilagajanje. S pravilno optimizacijo boste izboljšali uvrstitve vaše spletne strani in privabili večje število obiskovalcev.”

Za boljšo predstavo o ključnih besedah in njihovi uporabi pri optimizaciji, si oglejte spodnjo tabelo:

Ključna beseda Povprečno mesečno iskanje Stopnja konkurence
Optimizacija spletne strani 880 Visoka
Izdelava spletne strani 720 Srednja
Spletna stran ustvarjanje 480 Nizka

Z zgornjo tabelo lahko opazimo, da je izraza “optimizacija spletne strani” in “izdelava spletne strani” iskano pogosteje, vendar je tudi konkurenca za te ključne besede višja. Zato je smiselno upoštevati tudi izraze z manjšim povprečnim mesečnim iskanjem, kot je “spletna stran ustvarjanje”, ki ima manj konkurence in še vedno predstavlja relevantno ključno besedo za spletne strani.

optimizacija spletne strani

Kako vključiti slike, videe in druge medijske vsebine?

Vključevanje slik, videoposnetkov in drugih medijskih vsebin na vašo spletno stran je ključno za ustvarjanje bogate in privlačne izkušnje za obiskovalce. S pravilno uporabo teh elementov lahko izboljšate vizualno privlačnost svoje spletne strani ter poudarite ključne informacije, izdelke ali storitve.

Dodajanje slik

Slike so odličen način za vizualno predstavitev vaših izdelkov, storitev ali vsebine. Za njihovo vključitev na spletno stran lahko uporabite naslednji HTML kode:

<img src="slika.jpg" alt="opis slike">

Zamenjajte “slika.jpg” z URL-jem ali relativno potjo do vaše slike ter “opis slike” z opisom slike, ki vsebuje SEO relevantne besede. Na ta način lahko izboljšate optimizacijo spletne strani.

Prav tako lahko določite širino, višino ali druge atribute slike, če želite prilagoditi njen prikaz. Na primer:

<img src="slika.jpg" alt="opis slike" width="500" height="300">

Dodajanje videoposnetkov

Za vključitev videoposnetkov na vašo spletno stran lahko uporabite HTML kode, ki vključujejo <video> in <source> elemente. Na primer:

<video controls>
 <source src="video.mp4" type="video/mp4">
 <source src="video.webm" type="video/webm">
 Vaš brskalnik ne podpira predvajanja videoposnetkov.
</video>

V tem primeru morate zagotoviti več različnih formatov videoposnetkov (MP4, WebM itd.), da bodo obiskovalci z različnimi brskalniki in napravami lahko predvajali vaše videoposnetke.

Drugi medijski elementi

Poleg slik in videoposnetkov lahko na svojo spletno stran vključite tudi druge medijske elemente, kot so zvočni posnetki, infografike ali interaktivne animacije. Za vsako vrsto medijske vsebine boste potrebovali ustrezne HTML kode in vire.

Poskrbite, da bodo vsi medijski elementi ustrezno optimizirani za spletne strani, da ne bodo upočasnili nalaganja strani. Prav tako pazite na avtorske pravice in upoštevajte veljavne standarde glede vsebine, ki jo dodajate na svojo spletno stran.

“Vključevanje slik, videoposnetkov in drugih medijskih vsebin na vašo spletno stran je ključno za ustvarjanje bogate in privlačne izkušnje za obiskovalce.”

Vrsta medijske vsebine HTML koda
Slika <img src="slika.jpg" alt="opis slike">
Videoposnetek
<video controls>
<source src="video.mp4" type="video/mp4">
<source src="video.webm" type="video/webm">
Vaš brskalnik ne podpira predvajanja videoposnetkov.
</video>
Drugi medijski elementi Odvisno od vrste medijske vsebine

Kako ustvariti priročno in intuitivno navigacijo po spletni strani?

V tem odseku se boste naučili, kako ustvariti jasno in uporabnikom prijazno navigacijo, da bodo vaši obiskovalci lahko hitro in enostavno našli želene informacije.

Ena od ključnih sestavin uspešne spletne strani je dobra navigacija, ki omogoča obiskovalcem enostavno premikanje po vsebinah. Pri izdelavi navigacije upoštevajte naslednje smernice:

 1. Jasne in razumljive povezave: Uporabite besede, ki jasno opisujejo vsebino, na katero povezava vodi. Izogibajte se preveč splošnim ali zavajajočim besedam.
 2. Strukturiranje v hierarhijo: Razdelite svojo spletno stran na glavne kategorije in podkategorije ter ustvarite hierarhično strukturo. To bo olajšalo iskanje informacij in navigacijo obiskovalcem.
 3. Uporaba možnosti iskanja: Vključite možnost iskanja na spletni strani, ki bo obiskovalcem omogočila hitro iskanje konkretnih informacij.
 4. Logična postavitev: Navigacija mora biti logično postavljena na spletni strani. Obiskovalcem naj bo takoj jasno, kje se nahajajo in kako se lahko premikajo med različnimi sekcijami.

Dobro zasnovana navigacija omogoča uporabnikom, da zlahka najdejo želene informacije in se enostavno premikajo po spletni strani. To bo povečalo njihovo zadovoljstvo in verjetnost, da se bodo vrnili.

Primer dobre navigacije:

Domov O nas Storitve Kontakt
Domov O nas Storitve Kontakt

Primer slabe navigacije:

Stran 1 Stran 2 Stran 3 Stran 4
Lipsum Lorem Dolor Sit

izdelava spletne strani

Spoznajte svoje obiskovalce in se postavite v njihovo perspektivo. Razmislite, kateri elementi navigacije bi jim olajšali uporabo vaše spletne strani. S pravilno izdelano navigacijo bodo obiskovalci hitro našli želene informacije in se radi vračali na vašo spletno stran.

Kako dodati funkcionalnosti in interaktivnost vaši spletni strani?

Vključevanje različnih funkcionalnosti in interaktivnosti je ključno za ustvarjanje privlačne in uporabnikom prijazne spletne strani. To vam omogoča izboljšanje uporabniške izkušnje ter povečuje angažiranost in interakcijo obiskovalcev. V tem odseku boste spoznali, kako lahko dodate funkcionalnosti, kot so obrazci, komentarji in vtičniki, ter kako ustvariti interaktivno izkušnjo za vaše obiskovalce.

Ena izmed funkcionalnosti, ki jo lahko vključite na svojo spletno stran, so obrazci. Obrazci vam omogočajo, da obiskovalcem omogočite interakcijo, kot je naročilo na e-novice, kontaktni obrazec ali anketa. S pravilno oblikovanim obrazcem lahko pridobite pomembne informacije od obiskovalcev in izboljšate komunikacijo zanje. Pri ustvarjanju obrazca upoštevajte uporabnikom prijazno oblikovanje, jasna navodila in možnost hitrega izpolnjevanja.

Komentarji so še ena funkcionalnost, ki lahko poveča interakcijo na vaši spletni strani. Omogočajo obiskovalcem, da delijo svoje misli, mnenja ali vprašanja, kar spodbuja dialog med vami in vašo ciljno publiko. Poleg tega lahko komentarji spodbujajo angažiranost drugih obiskovalcev in ustvarjajo interaktivno skupnost okoli vaše spletne strani. Upoštevajte, da morate zagotoviti ustrezne varnostne ukrepe za preprečevanje neželenih vsebin ali zlorab.

Vtičniki so še ena odlična možnost za dodajanje funkcionalnosti na vašo spletno stran. Z vtičniki lahko na vašo stran dodate različne elemente, kot so galerije slik, socialni gumbi za deljenje vsebin, videoposnetki in še več. Vtičniki vam omogočajo, da prilagodite svojo spletno stran glede na svoje potrebe in cilje. Pri izbiri vtičnikov bodite pozorni na njihovo kakovost, varnost in kompatibilnost s platformo, na kateri je vaša spletna stran izdelana.

Za ustvarjanje interaktivne izkušnje na spletni strani lahko uporabite različne tehnike, kot so animacije, drsniki, interaktivne grafike in še več. To bo vašo spletno stran naredilo bolj dinamično, zanimivo in privlačno za obiskovalce. Razmislite o cilju vaše strani in katero interaktivno funkcionalnost bi najbolje podprla ta cilj. Upoštevajte tudi uporabniško izkušnjo in preprostost navigacije, da obiskovalcem olajšate uporabo interaktivnih elementov.

Primer uporabe obrazca na spletni strani:

Ime E-pošta Sporočilo
Janez Novak janez@example.com Povpraševanje glede izdelave spletne strani
Maja Kovač maja@example.com Predlog za izboljšavo spletne strani

Zgoraj je primer obrazca, ki ga lahko vključite na svojo spletno stran. Uporabnikom omogoča, da izpolnijo svoje ime, e-pošto in sporočilo, nato pa ga pošljejo. Ta obrazec je primeren za kontaktne informacije ali povpraševanja ter vam omogoča lažjo komunikacijo in sledenje uporabnikovim zahtevam.

Kako preveriti delovanje in odpraviti morebitne napake na spletni strani?

V tem odseku boste izvedeli, kako testirati funkcionalnosti vaše spletne strani ter kako odpraviti morebitne napake, da bo vaša stran brezhibno delujoča.

Testiranje funkcionalnosti spletne strani

Po izdelavi spletne strani je ključno preveriti njeno delovanje in ugotoviti morebitne napake. Začnite z osnovnimi funkcionalnostmi, kot so povezave, gumbi in obrazci. Preverite, ali se povezave pravilno odpirajo, ali gumbi delujejo in ali obrazci pravilno pošiljajo podatke. Poskusite tudi simulirati uporabniške interakcije, na primer izpolnite obrazec in pošljite sporočilo.

Poleg tega preverite tudi druge funkcionalnosti, ki ste jih vključili na svojo spletno stran, na primer interaktivne elemente, kot so galerija slik ali video predvajalnik. Prepričajte se, da se slike in videoposnetki pravilno prikazujejo ter da so interaktivni elementi odzivni in delujejo brez težav.

Odpravljanje napak na spletni strani

Ko odkrijete napako na svoji spletni strani, je pomembno, da jo čim prej odpravite, da ne bi negativno vplivala na izkušnjo vaših obiskovalcev. Za lažje iskanje napak lahko uporabite orodja za preizkušanje in odpravljanje napak, kot je spletni pregledovalnik konzole Google Chrome.

Preverite morebitne napake v konzoli in poskusite razumeti njihov izvor. Težave se lahko pojavijo zaradi napak v HTML kodi, povezavah, JavaScriptu ali drugem programskem jeziku, ki ga uporabljate za funkcionalnosti spletne strani. Ko ugotovite izvor napake, jo odpravite tako, da popravite ustrezno kodo.

Tabela: Najpogostejše napake na spletnih straneh in njihova odprava

Napaka Odprava
Slike se ne prikazujejo Preverite, ali so pot do slik pravilno navedene v HTML kodi. Preverite tudi velikost in format slik.
Povezave ne delujejo Preverite, ali so URL-ji povezav ustrezno napisani in ali vodijo na pravilne ciljne strani.
Obrazci ne pošiljajo podatkov Preverite, ali so pravilno nastavljeni atributi obrazcev ter ali so podatki pravilno obdelani in poslani na ustrezno mesto.
Interaktivni elementi ne delujejo Preverite, ali so potrebni skripti ali vtičniki pravilno vključeni ter ali so ustrezno konfigurirani.

izdelava spletne strani

Za zagotavljanje brezhibnega delovanja vaše spletne strani redno izvajajte teste in odpravljajte napake. S tem boste zagotovili, da bodo obiskovalci imeli pozitivno izkušnjo na vaši spletni strani in se vračali znova.

Kako objaviti svojo spletno stran na spletu?

Čestitamo! Končno ste izdelali svojo spletno stran in zdaj je čas, da jo objavite na spletu, da jo lahko vaši obiskovalci najdejo. Obstaja več načinov, kako postaviti svojo spletno stran v splet, in v tem odseku vam bomo predstavili nekaj najbolj priljubljenih možnosti.

1. Spletne gostovanje

Ena od možnosti je, da svojo spletno stran gostite pri gostitelju spletnih strani. Obstaja veliko ponudnikov spletnega gostovanja, ki vam omogočajo, da naložite vse datoteke svoje spletne strani na njihov strežnik. S tem pristopom imate popoln nadzor nad svojo spletno stranjo in dobrino zanesljivo delovanje.

2. Brezplačna platforma za objavo

Če želite objaviti svojo spletno stran brezplačno, lahko razmislite o uporabi brezplačne platforme za objavo, kot je WordPress.com ali Wix. Te platforme vam omogočajo ustvarjanje in urejanje svoje spletne strani ter zagotavljajo brezplačno gostovanje na njihovem strežniku. Kljub temu, da so brezplačne, imajo tudi svoje omejitve, kot je omejen dostop do določenih funkcionalnosti ali nezmožnost uporabe lastne domene.

3. Spletne gradnike

Če želite objaviti svojo spletno stran čim preprosteje in brez potrebe po tehničnih znanjih, so lahko spletne gradniki kot Squarespace ali Weebly odlična izbira. Ti gradniki vam omogočajo, da ustvarite svojo spletno stran z uporabo vnaprej pripravljenih predlog, orodij za povleci in spusti ter drugih intuitivnih funkcionalnosti. Vse, kar morate storiti, je izbrati predlogo, prilagoditi vsebino in objaviti svojo spletno stran.

Ne glede na izbiro načina objave vaše spletne strani, ne pozabite promovirati svoje spletne strani. Uporabite družabna omrežja, spletno oglaševanje, SEO optimizacijo in druge digitalne trženjske strategije, da povečate prepoznavnost svoje spletne strani med ciljno publiko.

Način objave Prednosti Slabosti
Spletno gostovanje Popoln nadzor nad spletno stranjo; Zanesljivo delovanje Stroški gostovanja; Tehnično zahtevno za začetnike
Brezplačna platforma za objavo Brezplačno gostovanje; Enostavna uporaba Omejene funkcionalnosti; Nezmožnost uporabe lastne domene
Spletne gradnike Enostavna uporaba; Povleci in spusti funkcionalnost Omejene prilagoditvene možnosti; Omejen dostop do kodiranja

Zdaj, ko ste seznanjeni z različnimi načini objave spletnih strani na spletu, se odločite, kateri način ustreza vašim potrebam in začnite promovirati svojo spletno stran!

Kako nadaljevati po izdelavi spletne strani?

Po izdelavi svoje spletne strani ste naredili velik korak naprej, vendar to še ni konec vašega projekta. Obstaja nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo še dodatno izboljšati in optimizirati vašo spletno stran.

Prva stvar, ki jo morate storiti, je pregled celotne spletne strani in preveriti, ali vse deluje pravilno. Preverite, ali so vse povezave delujoče, ali so slike in videoposnetki ustrezno prikazani ter če je vsebina berljiva in razumljiva.

Nato se posvetite optimizaciji vaše spletne strani za iskalnike. Uporabite ustrezen nabor ključnih besed in meta oznak, da boste povečali vidnost vaše spletne strani in privabili več obiskovalcev.

Če se po izdelavi spletne strani soočate z izzivi ali potrebujete pomoč, se ne obotavljajte poiskati pomoči. Obstaja veliko spletnih virov, skupnosti in strokovnjakov, ki vam lahko nudijo podporo in nasvete pri nadaljnjem razvoju vaše spletne strani. Ne bojte se prositi za pomoč, saj se boste tako lahko učili in izboljševali še naprej.

POGOSTA VPRAŠANJA

Kako si sam naredim spletno stran?

Obstaja več načinov, kako si sami ustvarite spletno stran. Lahko uporabite platformo za izdelavo spletnih strani, kot je WordPress, ali si sami programirate spletno stran z uporabo jezikov, kot je HTML, CSS in JavaScript. Pomembno je, da izberete platformo ali orodje, ki vam najbolj ustreza glede na vaše potrebe in znanje.

Kako se naučiti osnov HTML-a?

Če se želite naučiti osnov HTML-a, obstaja veliko spletnih virov in tutorialov, ki vam lahko pomagajo. Spletne strani, kot je Codecademy, ponujajo zanimive in interaktivne tečaje za začetnike, ki vam bodo pomagali osvojiti osnovne koncepte in veščine HTML-a.

Kako oblikovati privlačen izgled spletne strani?

Pri oblikovanju privlačnega izgleda spletne strani je pomembno, da izberete primeren dizajn in barvno shemo ter organizirate in postavite elemente na svoji spletni strani na način, ki bo privlačen za obiskovalce. Lahko uporabite tudi orodja za oblikovanje, kot je Adobe Photoshop, da ustvarite vizualne elemente, ki bodo dodali privlačnost vaši spletni strani.

Kako ustvariti privlačno in informativno vsebino?

Pri ustvarjanju privlačne in informativne vsebine je pomembno, da se osredotočite na potrebe vaše ciljne publike in jim ponudite vrednostne informacije. Pomembno je, da vsebino strukturirate in predstavite na način, ki je enostaven za branje. Uporaba jasnih naslovov, kratkih odstavkov in vizualnih elementov, kot so slike in videoposnetki, lahko tudi izboljša privlačnost vaše vsebine.

Kako optimizirati svojo spletno stran za iskalnike?

Optimizacija spletne strani za iskalnike, znana tudi kot SEO, vključuje različne ukrepe za izboljšanje vidljivosti vaše strani v iskalnih rezultatih. To lahko vključuje optimizacijo ključnih besed, ustvarjanje kakovostnih povezav in izboljšanje uporabniške izkušnje. Uporaba ustreznih meta oznak in naslovov strani ter hitrosti nalaganja strani tudi pripomore k boljši optimizaciji.

Kako vključiti slike, videe in druge medijske vsebine?

Vključevanje slik, videoposnetkov in drugih medijskih vsebin na vašo spletno stran je pomembno za ustvarjanje bogatejše uporabniške izkušnje. Slike in videoposnetki lahko pripomorejo k boljši vizualizaciji vaše vsebine in jih lahko vključite z uporabo HTML-kode. Obstaja tudi veliko vtičnikov in orodij, kot je YouTube Embed, ki vam olajšajo vključevanje videoposnetkov na vašo spletno stran.

Kako ustvariti priročno in intuitivno navigacijo po spletni strani?

Da bi ustvarili priročno in intuitivno navigacijo po spletni strani, je pomembno, da organizirate svoje vsebine in jih razdelite v smiselne kategorije. Uporaba jasnega in hierarhičnega menija na vrhu ali stranišču vaše spletne strani je prav tako ključnega pomena za olajšanje navigacije obiskovalcem. Uporaba povezav in naprednih iskalnih možnosti lahko tudi izboljša navigacijsko izkušnjo.

Kako dodati funkcionalnosti in interaktivnost vaši spletni strani?

Dodajanje funkcionalnosti in interaktivnosti vaši spletni strani je mogoče z uporabo različnih orodij in vtičnikov. Na primer, lahko vključite obrazce za stik, komentarje, iskalna polja, vtičnike za deljenje vsebine na družbenih omrežjih in še več. Uporaba jezika JavaScript vam omogoča tudi, da ustvarite interaktivne elemente, kot so drsni pogon, preklopnik in dinamični prikaz vsebine.

Kako preveriti delovanje in odpraviti morebitne napake na spletni strani?

Za preverjanje delovanja vaše spletne strani lahko uporabite različne orodja, kot so Google Chrome DevTools, ki vam omogočajo preverjanje in odpravljanje napak na strani. Prav tako je pomembno, da redno preverjate in posodabljate vsebino ter sledite novim smernicam za spletni razvoj. Testiranje funkcionalnosti na različnih napravah in brskalnikih tudi zagotavlja, da bo vaša spletna stran delovala brezhibno.

Kako objaviti svojo spletno stran na spletu?

Objavljanje vaše spletne strani na spletu vključuje nakup domene in gostovanje storitev. Lahko najamete gostitelja spletnih strani ali uporabite brezplačne platforme, kot je GitHub Pages. Ko imate svojo spletno stran pripravljeno za objavo, jo morate prenesti na strežnik gostitelja in nastaviti DNS-je, da kažejo na vašo spletno stran. Po tem bodo obiskovalci lahko dostopali do vaše spletne strani preko vaše domene.

Kako nadaljevati po izdelavi spletne strani?

Ko dokončate izdelavo svoje spletne strani, je pomembno, da jo redno posodabljate in izboljšujete. Lahko uporabite orodja za analizo in sledenje obiskovalcem, kot je Google Analytics, da dobite vpogled v njihova dejanja na vaši spletni strani in izboljšate uporabniško izkušnjo. Obstajajo tudi skupnosti in forumi, kjer lahko pridobite podporo in nasvete od drugih spletnih razvijalcev.

Več info: