Uporabnost Befungin gobe Čage

Befungin Sibirska Čaga je izjemna zdravilna goba, ki raste na živih drevesih. Najbolj bogato uspeva v skoraj vseh vrstah brez, ki jih najdemo v polarnih zmernih gozdovih severne Zemljine poloble. Čaga je kot prehransko zelišče in hranilna snov vodilni zeliščni adaptogen (presnovni regulator, ki povečuje sposobnost organizma, da se prilagaja dejavnikom okolja in se upira stresu). Znana je tudi kot borec proti raku, modulator imunskega sistema, protitumorsko sredstvo, prebavni tonifikator, tonik za dolgo življenjsko dobo in genoprotektivno (zaščitno DNA) sredstvo.

Čaga je že dolgo veljala za “osnovo tradicionalnega sibirskega šamanizma in zdravljenja” kot “kralj gob”. Še danes jo zelo cenijo v Sibiriji (kjer se Čaga uporablja kot prehransko zdravilo in tonik) kot zunanji pripravek za kožo – v obliki čaja in mokre obloge, kot zdravilo za inhaliranje in kot zaganjalnik ognja ( vžiganje). Čaga je prepoznana po vsej Aziji, zdaj pa hitro slovi tudi v Evropi in Severni Ameriki.

Čaga je impresivna po videzu in učinku. Ljudem lahko poveste o njeni moči in značaju, a le redki ga lahko resnično razumejo, dokler tega ne izkusijo: penasto, rumeno-oranžno, gosto jedro Čage; ožgani zunanji grebeni in v prehrani bogata, strjena plast, ki se nahaja na notranji gobini vmesi. V bistvu Čaga naredi les užiten za ljudi. In kakšen les? Predvsem je to močan zdravilni les brez, najljubši gostitelj Čage. Bogato krepilo iz brezovega lubja izboljša, koncentrira in v užitni obliki dostavi to super zelišče.

Čaga je del reda gob, znanih kot Hymenochaetales, katerih člani lahko vplivajo na odmrli les in živa drevesa. Tako kot zelo cenjena zdravila Polyporales (reishi, Ganoderma spp., Fomitopsis spp., Grifola frondosa, Trametes versicolor itd.) Tudi nekateri Hymenochaetales (zlasti chaga in Phellinus spp.), spadajo v skupino »zdravilnih gobe «, ker imajo spojine, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem, sklepe in živčni sistem sesalcev, vključno z ljudmi.

Zdravilne gobe imajo super tonične in adaptogene lastnosti, ki vam omogočajo, da dosledno (tudi večkrat na dan) zaužijete njihova hranilna zdravila, ki krepijo imunost, pomagajo v boju proti alergijam, astmi in raku, izboljšajo vitalnost jedra in podelijo številna druga dragocena darila. Na primer legendarna kraljica zdravilnih gob, reishi (Ganoderma lucidum), pomaga podpirati zdrav imunski sistem, srce, pljuča in ledvice, znižuje povišan krvni tlak in pomaga pri pomlajevanju možganov in vezivnega tkiva – vse v boju proti alergijam. Zdravilni gobarski kordiceps (Cordyceps sinensis) se bori proti utrujenosti, izboljšuje vzdržljivost in povečuje tako kapaciteto pljuč kot prvotno energijo življenjske moči – kar taoisti imenujejo jing (ki je drugačna energija kot energijski pretok chi, piše se tudi qi).

Kralj zdravilnih gob pa je Čaga (Inonotus obliquus). To kraljevsko ime prihaja k nam iz tradicionalnih sibirskih šamanov, ki so Čago okronali za najmočnejšega člana kraljestva micelija. Čaga predstavlja morda največje skladišče zdravilnih lastnosti katere koli gobe – ali katere koli zelišča na svetu.

Več info na: STIRIAS.SI