6 preprostih nasvetov za odstranjevanje zobnega kamna

Beli zobje brez zobnega kamna so izredno privlačni. Ko enkrat opazite nekoga z biserno belimi in svetlimi zobmi, vas samodejno pritegne k tej osebi. Dobra ustna higiena je izjemnega pomena za vaše splošno zdravje. Pravilno ščetkanje, uporaba zobne nitke in uporaba ustne vodice so osnovna pravila za vzdrževanje ustne higiene brez zobnega kamna. Če pa tega ne storite, se hrana, mineralne soli in bakterije nalagajo na vaše zobe. To z drugo besedo imenujemo plak, ki pa se sčasoma spremeni v zobni kamen. Ta rumena trda obloga na zobeh ni zelo privlačna na pogled in tudi ni dobra za zdravje vaše ustne votline. Hitenje k zobozdravniku za kaj takega ni povsem praktično, še posebej, če se s tem spoprijemate od doma.

Zobnega kamna se lahko znebite v udobju doma s pomočjo teh živil:

 

  1. Soda bikarbona odstranjuje zobni kamen

Soda bikarbona lahko pomaga pri odstranjevanju zobnih oblog z zob. Vse, kar potrebujete, je žlička sode bikarbone, zobne paste, sol (neobvezno) in zobna ščetka. Soda bikarbona naj bo na ščetinah zobne ščetke in si z njo umijte zobe. Nato sperite usta z mlačno vodo. Sodo bikarbono lahko mešate tudi z zobno pasto in si z njo umivate zobe. Samo preverite količino uporabljene sode bikarbone. Presežek lahko škoduje zobni sklenini.

  1. Guava

Sadje in njegovi listi lahko pomagajo pri naravnem odstranjevanju zobnih oblog in zobnega kamna. Oba sta močna in učinkovita sredstva proti zobnemu kamnu. Ne samo to, sadje lahko pomaga tudi pri zmanjševanju otekanja dlesni. Vse, kar morate storiti je, da vsak dan žvečite nekaj čistih listov guave in jo nato izpljunete. Lahko vzamete tudi nezrelo guavo, jo potresete s soljo in žvečite enkrat ali dvakrat na dan.

  1. Beli kis preprečuje nastanek zobnega kamna

Beli kis ima antibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo pri odstranjevanju zobnih oblog in zobnega kamna ter preprečujejo njegovo kopičenje. Ocetna kislina v belem kisu spodbuja demineralizacijo zobne sklenine. Pripravite raztopino belega kisa in jo redno uporabljajte kot ustno vodico. Vzemite pol skodelice vode in ji dodajte 2 žlički belega kisa in pol žličke soli. Usta si izpirajte 2x dnevno.

  1. Pomarančna lupina

Olupke lahko uporabite neposredno na zobeh tako, da si njimi očistite zobe. Samo vzemite košček pomarančnih lupin in ga 2 minuti drgnite po zobeh. Pustite sok in ga operite. Iz tega lahko naredite tudi pasto in piling za zobe. Sperite usta s toplo vodo. To ponovite dvakrat ali trikrat na teden.

  1. Uporabljajte hrano, bogato z vitaminom C.

Hrana, bogata z vitaminom C, kot so jagode in paradižnik ima protimikrobne lastnosti in deluje tako, da odstranjuje bakterije iz ust, kar preprečuje kopičenje zobnega kamna. Pripravite kašo iz paradižnika in jagod, nanesite na zobe in pustite delovati 5 minut. Sperite jo. To ponavljajte dvakrat na teden, dokler ne zaznate razlike

  1. Uživanje začinjene hrane odstrani zobni kamen

Ta je enostavno domače sredstvo, s katerim se znebite zobnega kamna. Uživanje začinjene hrane izboljša nastajanje sline v ustih, kar pomaga pri čiščenju zob in dlesni. Torej žvečite nekaj hude paprike, da se znebite zobnega kamna in zobnih oblog.