Zgodovina Body Buildinga

bodybuildingBodybuilding je uporaba postopnega uveljavljanja odpornosti za nadzor in razvoj lastnega mišičja. Oseba, ki se ukvarja s to dejavnostjo je navedeno kot bodybuilder. V konkurenčnem amaterskem in profesionalnem bodybuildingu, se bodo bodybuilderji pojavljali v divizijah, ki opravljajo določene poze, in kasneje opravljanje posameznih rutin, za žirijo, ki temeljijo na merilih, kot so simetrija, mišičavost in postava. Bodybuilderji se pripravljajo za tekmovanja s kombinacijo dehidracije, izgube maščobe, olja, in strojenja (losjon), ki omogočajo njihovim mišični opredelitvi, da je bolj izrazita. Znani bodybuilderji vključujejo Charles Atlasa, Steve Reevesa, Reg Parka, Arnold Schwarzeneggera in Lou Ferrignota.

Zmagovalec letnega IFBB Mr. Olympia tekmovanja dobi naziv, ki je splošno priznan kot svetovni vrh moškega profesionalnega bodybuilderstva. Naslov je trenutno v lasti Phil Heatha v Združenih državah Amerike. Od leta 1950 je bilo NABBA Universe prvenstvo šteto kot top amatersko bodybuilding tekmovanje z veliko opaznimi zmagovalci, kot so Steve Reeves, Bill Pearl, Reg Park, Arnold Schwarzenegger in Lee Priest.

 

Zgodnja leta Body Buildinga

Dviganje kamna tradicija, ki sojo vadili v antični Grčiji in Egiptu. Zahodno dvigovanje uteži se je razvilo v Evropi okoli 1880-1953, s strongmen podvigi prikazovanja moči za javnost, in izzivi med seboj. Poudarek ni bil na njihovi postavi, in ti strongmeni so pogosto imeli velik želodec in maščobne ude, pomembna je bila moč. Bodybuilding se je razvil v poznem 19. stoletju, napredoval je v Angliji, kjer je bil “oče modernega Bodybuildinga”, nemško-rojen Eugen Sandow. Dovolil je, da občinstvo uživa ob gledanju njegove postave v “prikaozvanju mišicnih predstav”. Čeprav so bili gledalci navdušeni ob gledanju dobro razvite postave, so ljudje v takrat prepričanjih da enostavno prikažejo svoje telo samo kot del trdnosti demonstracij ali rokoborbskih tekem. Sandow imel odrsko predstavo zgrajeno okoli teh zaslonov prek svojega menedžerja, Florenz Ziegfelda. Oskarjem nagrajeni 1936 glasbeni film Great Ziegfeld, prikazuje ta začetek modernega bodybuildinga, ko je Sandow začel prikazovati svoje telo na karnevalih.
Sandow je bil tako uspešen pri upogibanju in predstavljanju svoje postave, da je kasneje ustvaril več podjetij okoli njegove slave, in je bil med prvimi na trgu izdelkov z blagovno znamko z njegovim imenom. Bil je zaslužen za izumljanja in prodajo prve vadbene opreme za množice: strojne uteži, vzmetne jermenice in napetostni pasovi. Tudi njegova podoba je bila prodana na tisoče krat v “kabinet kartice” in drugih odtisih. Sandow je bil popoln “gracilian”. To je bil standard idealnega telesnega razmerja, blizu tistim iz grških in rimskih kipov. Možje so bili sojeni po tem, kako tesno so sledili tem razsežnostim.

Sandow je organiziral prvo bodybuilding tekmovanje na 14. september 1901, imenovano “velika konkurenca”, ki je potekala v Royal Albert Hall, London, Velika Britanija. Sodili so, Sir Charles Lawes in Sir Arthur Conan Doyle, tekmovanje je bilo velik uspeh in z množico zmogljivosti so mnogi ljubitelji bodybuilding povečali svoje število. Trofeja predstavljena zmagovalcu je bila Golden Sandow Trophy (zlati kip). Zmagovalec je bil William L. Murray iz Nottinghama v Angliji. Srebrn Silver Sandow Trophy je bil predstavljen zmagovalcu na drugem mestu, D. Cooper. In Bronze Sandow Trophy, najbolj znanemu od vseh, je bil predstavljen zmagovalcu na tretjem mesto, AC Smythe.