Krovstvo in kleparstvo

Kaj je krovstvo? Kaj vključuje? Kaj je kleparstvo.Odgovore na ta vprašanja na temo strešnih del je mogoče najti v tem članku:

krovstvo-streha

Krovstvo

Krovstvo, so vsa dela, povezana s in o načrtovanju pokrivanja streh. Strehe ne vključujejo proizvodnjo podkonstrukcije za postavljanje strehe, temveč le pokrivanje in vse načrtovane standardne elemente sistema, ki zajemajo posamezna krovstvena dela. Proizvodnja sistemov vzmetenja za polaganje streh je eden od mizarskih del. Pokrivanje streh z različnimi materiali zahteva posebno znanje za pravilno nastavitev – minimalni naklon strehe, najmanjšo in največjo razdaljo med elementi (trami, releji, itd) podkonstrukcijo, zahtevano število in znesek standardnih elementov in prilagojenih oblik površine strehe, strehe in geografsko podnebne objekte.

Najpogostejši elementi tipa:

-elementi izpuha strehe (dovod in odvod)
-elementi na stičišču strehe – grebena in slemena strehe
-elementi za zaustavitev padanja snega s strehe – preprečiti plaz snega s strehe – snowbreak
-pribor in pritrdilni elementi za preprečevanje dvigovanja strehe zaradi močnimih vetrov
-posebni elementi za strešne preboje – instalacije antenskih, dimnih cevi, ventilacijskih cevi, itd.

Krovska dela in kleparstvo, ter pravilen izbor standardnih elementov kritja zahtevajo strokovne in varne rešitve. Pomembno je:
V primeru, da krovec pride na že pripravljeno podkonstrukcijo in ima vse za laično pokrivanje  streh, je potrebeno, da preverite pravilnost podkonstrukcije (deformacija, vrzeli med trami, releji, itd, naklon strehe, ipd) In v primeru kakršnega koli pomanjkanja obvestite nadzornega inženirja ali investitorja.

Streha ščiti stavbo pred zunanjimi vplivi. Sestoji iz nosilne konstrukcije in strešne obloge. Odvisno od vremenskih razmer je tudi vrsta kritja, in odločilen je kot strehe.
Naklon je kot črta, zapre največjo stopnjo padeca strehe (linijo, na kateri dežne kaplje tečejo navzdoln na ravnini strehe) in vodoravno ravnino, na podstrešju. Strešni koti so izraženi v stopinjah ali odstotkih. Strešna pobočja so v razponu od 1% za ravne strehe, do 85 °. Pri krovstvu so kleparska dela so vključena kadar,  se za kritino uporablja pločevina, ponavadi za rahlo nagnjene strehe, najmanj 10 °, in se uporablja lahko tudi za zelo strme strehe in kupole. Vsi elementi strehe v oblogi se lahko obrezujejo kot listi (kovina). Ne glede na vrsto pokrivnega lista se obdelujejo tudi razni preboji skozi ravne strehe kot dimniški preboji, stebri, prezračevalni kanali, antene tramovi, strešna okna. Listi kot strešnih materiali se uporabljajo za številne prednosti: so neprepustni za vodo, se lahko izvedjo z minimalnimi strešnim padcem in je možna hoja brez strahu, so velik prihranek na podpornih strukturah in stroških prevoza v primerjavi z drugimi materiali za prekrivanje streh. Poleg prednosti imajo kovinski strešni materiali tudi slabosti. Ena izmed glavnih pomanjkljivosti so velika sprememba temperature in dilatacija. Zato je kritina treba bit nameščena tako, da je na vsakih 10 -12 metrov pokrov iz pocinkane pločevine in narejeni raztezni spoji, z bakreno pločevino na vsakih 9-10 metrov, in s cinkom na vsakih 6 metrov.
Tehnologija kritin vključuje pripravljalno fazo in fazo namestitve na sami stavbi. Krovstvena dela vključujejo pripravke, izdelane v kleparskih delavnicah, in sestojijo iz rezanja, upogibanja, rezanja in povezovanja delnih sklopov, sestojijo iz polaganje in pritrditve strešnih kritin. Krovstvo je eden izmed najpomembnejših in najbolj odgovornih operacij. Prepustite ga visoko strokovnem osebju za natančnost, izvedljivosti in racionalno izrabo materialov.