Kandida zdravljenje in prehrana

kandida-prehrana-zdravljenjeČe imate kronične glivične okužbe, se počutite slabo v vročem in vlažnem okolju, se težko osredotočite, imate veliko željo po sladkemin ali  ste bili z diagnosticirani z okužbo s kandido? Poskusite z dieto proti kandidi,saj se jo s prehrano da zdraviti.

Porast kandide v prebavnem sistemu se je populariziral v sredini 80. let. Medtem ko nekateri zdravniki ob kandidi zamahnejo svojo roko,  je vse večje število zdravnikov pričelo zavedati, da kandida povzroča resne zdravstvene težave. Najpogostejši vzrok (90-95%) okužb s kandido (Candida albicans) ¨glivo¨ ki jo običajno najdemo v majhnih količinah v človeškem črevesju. V 2-8% primerov je vzrok glivičnih okužb (Candida glabrata).

Kako se poveča tveganje za okužbo s kandido

– Zdravljenje z antibiotiki širokega spektra
– Oslabljen imunski sistem
– Uporaba kontracepcijskih sredstev, hormonsko nadomestno zdravljenje
– Prehrana, bogata z živilom, ki vsebuje kvas, ali rafiniranega sladkorja
– Nosečnost
– Diabetes

Smernice za anti-kandida dijeto za zdravljenje s prehrano: Anti-Candida Diet

Prehrana igra pomembno vlogo pri zdravljenju kandide. Veliko ljudi pride do izboljšanja po strogem upoštevanju dijete za obdobje od dveh do štirih tednih. Z izginotjem simptomov in po potrjenih laboratorijskih testih, se lahko vrnete na običajno prehrano, pazite pa na pojav simptomov, povezanih z enim od živil, ki ste ga uvedli nazaj. Pri kandidi je pomembna prehrana in za zdravljenje ali preprečitev  je pomembno zaužiti veliko vlaknin, in izgnati rafinirane sladkorje in druge ogljikovie hidrate, ki se uporabljajo za rast glivic. Kot med rastjo gliva razgradi sladkor v ogljikov dioksid in vodo, lahko to povzroči številne simptome, običajno prebavne motnje, kot so napenjanje in plinska tvorba.V prvih 2-3 tednih programa, je pogosto priporočljivo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov na 20-60 gramov na dan, odvisno od starosti, ravni dejavnosti in stopnje ob čutljivosti. Ko simptomi izginejo, vnos ogljikovih hidratov postopoma povečujete. Živila, ki vsebujejo majhne količine ogljikovih hidratov so: meso, piščanec, puran, lupinarji, nekateri oreščki, ne-škrobna zelenjava.

Prepovedana hrana

Sladkor – Izogibajte se sladkorju, to ne pomeni samo zgolj prenehanje dodajanja sladkorja v hrano,  ali čaj, to pomeni preverjanje prisotnosti sladkorja v vseh živilih, ki jih jemo. Zato je najbolje, da se odpravijo vse oblike sladkorja, saj spodbuja rast kandide. To so: beli in rjavi sladkor, med. Vrzite ven vsa živila, ki vsebujejo sladkor (napisano na etiketi: saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, manitol, sorbitol, galaktoza, monosaharidi, polisaharidi). Vrzite ven; piškotke, peciva, sladkarije, čokolado in žele.

Kvas – Živila, ki vsebujejo kvas je treba odpraviti: baker in pivski kvas, kvasna dopolnila, pekovski izdelki z dodatkom kvasa. Vrzite ven izdelke, narejene iz bele moke. Uporabljajo se lahko pekarski izdelk s polnozrnato moko brez dodatka kvasa, ali z dodatkom pecilnega praška.

Kis – Kis se proizvaja z uporabo kulture kvasovk, zato je potrebno, da se izloči: vse vrste kisa, majonezo, solatni preliv, kečap, razne omake, sojino omako, gorčico, kisle kumarice in vložene zelenjave, konzervirane olive.

Arašidi, arašidovo maslo in pistacija – pogosto vsebujejo plesen, katero je treba odstraniti.

Alkohol – Alkoholne pijače vsebujejo sladkor, ki je potreben za rast gliv, in tudi obremenitev jeter in drugih organov. Morate izločiti vse oblike alkohola vino, pivo, žgane pijače.

Kava, črni čaj – kava in črni čaj niso zaželeni, raje izberite druge pijače: voda, zelenjavna juha, sveži zelenjavni sokovi, zeliščni čaji.

Siri – izločite zrel, plesniv in predelan sir.

Mesni izdelki – Izločite vse mesne izdelke: salame, slanino, hrenovke in ribe iz konzerv.

Sadje – vsebuje naravni sladkor, ki je potreben za rast glive kandida (njena prehrana) in s tem zavira zdravljenje.